Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem “Bu hastalar, yaşamları için gerekli olan, elektrikle çalışan solunum cihazlarını günde en az 15 saat çalıştırmak zorundalar. Bu saati dikkate alırsak bir hastanın bir cihazı aylık 210 kilovata ulaşıyor” dedi.
Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi. Ocak ayında 150 KW ve üzeri için farklı fiyatlar uygulanmaya başlandı. Şubat ayı itibariyle de elektrik tüketimi sınırı 210 KW’a çıkarıldı.
KOAH, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanseri hastalarının oksijen tedavisi için elektrikle çalışan konsantratör adı verilen cihazlar kullandığına dikkat çekti.
“FATURAM 250 LİRA GELİYORDU, 550 LİRAYA ÇIKTI”
Akciğer nakli bekliyorum. Bunlar olmadan nefes alıyorum ama oksijen çok düşük oluyor. O da kalbi çok zorluyor, sonrası ölüm. Cihaza 24 saat bağlıyım ben. Gece de 2 makineye bağlanıyorum. Benim faturam 250 lira geliyordu, şu anda 550 geldi ve ben bu ayın 15 günü evde değildim. Eşim ve çocuklarım kovid oldu, Eğer evde kalsaydım bu ay 700 liradan aşağı fatura gelmezdi” diye konuştu.