Bakan Varank, Türkiye’de yerli ve milli olarak başarılı bir şekilde üretildi

Bakan Varank, Türkiye’de yerli ve milli olarak başarılı bir şekilde üretildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, tanı kitinin, Türkiye’de yerli ve milli olarak başarılı bir şekilde üretebildiğini söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katıldığı canlı yayın programında Bakanlığın çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Koronavirüs salgınıyla solunum cihazının önemli hale geldiğini vurgulayan Varank, şunları anlattı:

“Solunum cihazını Türkiye’de köklü sanayi kuruluşları ve mühendis arkadaşlarla, bunların içinde ASELSAN, BAYKAR ve üretimde Arçelik var. Solunun cihazını pilot üretim cihazından seri üretilebilir, profesyonel bir cihaz haline getirdik. Burada bir girişimcilik var. Türkiye’deki üretim kabiliyetlerinin nasıl başarılı olduğunu nasıl bir yapılanma ile netice alabildiğimizi gösteren bir durum var. Ekonomik bir başarı var. Solunum cihazımızın neredeyse dünyanın her tarafına ihracatı yapılıyor. Bir kısmı hibe olmakla birlikte, Somali, Nijerya, Brezilya, Özbekistan, Çad, Afganistan, Kazakistan, Nijer, Libya gibi ülkelere bu cihazlarımızdan ya hibe olarak göndermişiz ya da ihracatını yapmışız ve ülkemize bir gelir kazandırmışız.”

“Yerli ve milli olarak her ürünü geliştirip üretme kabiliyetine sahibiz”

Varank, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin ve üretim kabiliyetlerinin başarılı olduğunu anlatarak, ülkede yetenekli insanların olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin sanayi ülkesi olduğuna değinen Varank, “Buradaki üretim kabiliyetimizle, yerli ve milli olarak her ürünü geliştirip üretme kabiliyetine sahibiz. Solunum cihazı da bunların tamamını gösteren, gerçek bir başarı hikayesi ve gurur vesilesi oldu. Solunum cihazında üretim kapasitesi gayet yüksek günlük 300 adet bu cihazlardan üretilebiliyor. Gerektiği kadar bu cihaz üretilecek” dedi.

Yerli tanı kiti başarıyla üretiliyor

Varank, Türklab firmasının COVID-19 için ürettiği yerli tanı kiti hakkında da bilgiler vererek, bununla antikor testinin yapıldığını anlattı.

TÜBİTAK ile tanı kiti konferansı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Varank, burada testlerle ilgili neler yapıldığı konusunda bilgiler aldıklarını belirtti.

Varank, 1-2 ay önce Çin’den gelmesi konusunda tartışmaları yapılan tanı kitinin bugün Türkiye’de yerli ve milli olarak başarılı bir şekilde üretebildiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Tanı kitleriyle ilgili yeni projeler var. Burada sadece mikrobiyal testlerden bahsetmiyoruz. Nano teknolojik olarak virüslerin tartımını yapıp pozitif mi negatif mi algılayabilecek yenilikçi fikirler var. Bunlarla ilgili prototip aşamasına gelmiş projelerimiz var. Bunların tamamını TÜBİTAK liderliğinde oluşturduğumuz COVID-19 Platformu’nda takibini yapıyoruz. Bu alanda çalışan firmalarımıza destek veriyoruz. Hangi ihtiyaçları varsa karşılamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı bir an önce tamamlayıp Sağlık Bakanlığımıza klinik çalışma seviyesinde teslim etmek istiyoruz.”

KAYNAK:TRT HABER